Vraag tijdig de SIM aan!

Ieder jaar kunt u als eigenaar van een molen van 1 februari tot en met 31 maart de Subsidie Instandhouding Monumenten (SIM) aanvragen.

Ieder jaar kunt u als eigenaar van een molen van 1 februari tot en met 31 maart de Subsidie Instandhouding Monumenten (SIM) aanvragen. In het verleden zijn veel molens gelijktijdig deze regeling ingestroomd, waardoor bij de meeste molens 2024 het laatste jaar is van de lopende periode. Voor deze molens moet nu voor de komende 6 jaar opnieuw een aanvraag worden voorbereid.

Vaak voeren molenmakers, monumentenwachters en molenadviesbureaus deze werkzaamheden voor moleneigenaren uit. Voor het aanvragen van de SIM zijn onder meer een instandhoudingsplan, een bouwkundige inspectie en een begroting noodzakelijk. Deze informatie geeft u als eigenaar of stichting een goed beeld van het benodigde onderhoud de komende jaren.

Budget verhoogd

In de vorige nieuwbrief is aangegeven dat de maximum te subsidiëren kosten in de 6-jarige periode van € 60.000 naar € 72.500 is verhoogd. Het subsidiepercentage is ongewijzigd, dat blijft 60%.

Wat betekent dit voor u?

Als u nog geen initiatief heeft genomen, adviseren we u na te gaan of u inderdaad voor de periode 2025-2030 voor de SIM in aanmerking komt. Als dat het geval is, onderneem dan actie om deze vóór 31 maart in te kunnen dienen.
Voor onderhoudskosten tot een bedrag van € 72.500,- kan in deze periode 60% gesubsidieerd worden. Over deze periode ontvangt u dus € 43.500,-. De overige 40% (€ 29.000,-) moet de eigenaar gedurende die periode zelf bijeen brengen.

Op deze manier zijn veel terugkomende onderhoudskosten als schilderwerk, klein houtrotherstel en inspectie van de bliksembeveiliging en brandblusmiddelen doorgaans uit te voeren. De Hollandsche Molen blijft zich, onder andere vanwege de stijgende kosten van uurloon en materialen, inzetten om dergelijke onderhoudsregelingen blijvend te indexeren.

Meer informatie over de SIM vindt u hier.